14 Maart 2020 (laatste update 21 maart 2020)
Een pup socialiseren is geen eenvoudige klus en al zeker niet nu mensen contact moeten vermijden, evenementen afgelast worden en horeca zaken sluiten. In dit artikel leer je hoe je het beste maakt van een moeilijke situatie.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er momenteel geen bewijs dat het Corona virus besmettelijk is voor honden of dat ze het kunnen overdragen op mensen. Tot zo ver het goede nieuws. Mensen moeten momenteel elkaar vermijden, afstand houden, bezoeken uitstellen, drukke plaatsen vermijden, ... Socialiseren wordt zo ontzettend moeilijk.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er momenteel geen bewijs dat het Corona virus besmettelijk is voor honden of dat ze het kunnen overdragen op andere mensen.
Socialiseren voor de leeftijd van 12 weken is echter cruciaal als je een gelukkige, probleemvrije hond wil opvoeden. Honden die tot die leeftijd binnen bleven ontwikkelen angsten, kunnen moeilijk om met prikkels en opwinding, worden onverdraagzaam naar vreemden of andere honden, ... Om je pup de beste kansen te geven is het dus nodig om buiten te komen.
Tip 1: Kom buiten als je niet ziek bent
De Corona maatregelen verbieden je niet om met je pup te gaan wandelen als je zelf niet ziek bent. Kom dus vooral veel buiten. Mensen die mijn lessen volgden weten dat ik geen fan ben van constant wandelen met een lange lijn en je hond iedereen laten begroeten. Dit kan leiden tot slechte gewoontes zoals opspringen en trekken aan de lijn. Bijzondere omstandigheden vragen echter om bijzondere maatregelen, socialisatie gaat voor. Als je jouw pup nu uitlaat met een lijn van 3m, is het mogelijk om zelf voldoende afstand te houden van voorbijgangers, maar kan je pup wel even goeie dag zeggen. Volgens de regels van 'social distancing' moet je zelf minstens 1,5m afstand houden van andere mensen, dus een lijn van 3 meter is ruim genoeg. Mensen zien is niet voldoende, er moet effectief sociaal contact zijn om een vriendelijke hond te krijgen op latere leeftijd. Gelukkig is er momenteel geen bewijs dat je pup besmet kan raken of mensen kan besmetten. Mensen hoeven niet per se je pup aan te raken, ze kunnen ook gewoon lief tegen hem spreken, samen met hem een spurtje of dansje doen, ... Dit is bovendien goed voor de moraal! Hou er wel rekening mee dat er momenteel een samenscholingsverbod geldt. Dat wil zeggen dat vanaf je met 3 personen in totaal samen staat te praten, je in overtreding bent. Kies dus voor iemand die alleen op wandel is of spreek af met een vriend of kennis om samen een wandeling te doen en hou onderling voldoende afstand (1,5m).
Tip: Zorg dat je je pup kort genoeg houdt dat hij niet opspringt. Mensen moeten zelf kunnen kiezen hoe dicht ze willen komen.
Gelukkig is er momenteel geen bewijs dat je pup besmet kan raken of mensen kan besmetten.
Tip 2: Zit op een bankje
Als je buiten bent en het zonnetje schijnt, plof je dan gerust neer op een bankje langs een drukkere baan. Laat je pup voorbijgaand verkeer observeren en voorbijgangers begroeten aan de lange lijn. Het zal helaas niet mogelijk zijn om grote groepen mensen op te zoeken, maar elk positief contact telt.
Tip 3: Logeerpartijen
Laat je pup bij vrienden of familie een paar dagen logeren die correct omgaan met je pup en die je kunt vertrouwen. Zo krijgt hij de kans om in contact te komen met andere prikkels/geluiden en leert hij vreemde mensen kennen die ook op een goede manier voor hem zorgen. Bovendien heeft hij langdurig sociaal contact zonder dat jij er persoonlijk bij betrokken hoeft te zijn. Dit geeft je hond vertrouwen in vreemde mensen. Zelfs één gezin maakt het verschil. Moest op de één of andere manier het virus zich op het meegeleverd materiaal bevinden, kan verspreiding tegengegaan worden het materiaal te wassen op 60 graden met een scheutje Dettol. Het virus kan niet goed tegen hitte, daarom is het aan te raden om enkel materiaal mee te geven dat gewassen kan worden op deze temperatuur (mand, pluche speeltjes) of in de vaatwasser op 60graden mag (sterk rubber speelgoed, eetbak). De leiband kan ontsmet worden. Geef bij het overhandigen van je hond en materiaal geen hand, was voor en nadien je handen grondig en volg de maatregelen van de overheid. Instructies over de verzorging van je pup kan je telefonisch ook doorgeven. Breng je hond voor de zekerheid niet onder bij mensen die ziek zijn.
Logeren is een mooie kans om meer langdurig contact te hebben met vreemden en vertrouwen op te bouwen.
Tip 4: Geluidsopnames
We kunnen misschien onze hond niet blootstellen aan grote menigtes, maar we kunnen op Youtube wel heel wat filmpjes vinden. Speel alle soorten geluiden af voor je pup om hem te wennen aan geluiden van druk verkeer, grote menigtes, vuurwerk, onweer, kermissen, markten, ... Zet het eerst heel stil en zet het geleidelijk luider tot je pup het opmerkt. De bedoeling is dat jouw pup op geen enkel moment bang is. Is dat het geval zet het dan onmiddellijk veel stiller. Je kan terwijl de opname afspeelt met jouw pup spelen, hem een kauwbeentje geven of zijn maaltijd. Hij kan ook gewoon aan het rusten zijn. Het belangrijkste is dat hij het waarneemt en niet bang is. Je kan dit oefenen thuis of met een draagbare boks in de tuin of op straat, op hoe meer verschillende locaties hoe beter. Zo kan je pup beter veralgemenen.
Dit Youtube kanaal heeft een reeks filmpjes gemaakt met allerlei geluiden om met je pup aan de slag te gaan.
Tip 5: Blijf kalm
Honden zijn vaak heel gevoelig en merken als hun baasje gespannen is. Dit kan er toe leiden dat jouw pup denkt dat er een reden is om bang te zijn. We willen echter onze pup zo veel mogelijk gerust stellen dat de wereld een veilige, leuke plaats is. Jouw reacties tonen dat andere mensen, nieuwe voorwerpen of locaties te vertrouwen zijn of niet. Je pup voortdurend wegtrekken als iemand passeert zendt de verkeerde boodschap, maar ook subtielere emoties spelen een rol. Zo zijn honden attent op onze gezichtsuitdrukkingen en ruiken ze hoe we ons voelen. Jezelf goed informeren kan je helpen om het hoofd koel te houden, alsook feit van fictie onderscheiden. Er gaan veel valse en beangstigende berichten de ronde op Facebook. Baseer je op het nieuws, sites van de overheid en gezondheidsorganisaties of controleer de bronnen van een artikel. Zoek een aangename ontspanning, waar je anders geen tijd voor maakt. Verwen jezelf en zoek steun bij kennissen (desnoods digitaal).
Je pup voortdurend wegtrekken als iemand passeert zendt de verkeerde boodschap, maar ook subtielere emoties spelen een rol.
Tip 6: Verkleedpartijen
Tijdens onze puppylessen worden de pups blootgesteld aan allerlei vreemde prikkels, dit om te voorkomen dat ze later raar opkijken als iets er anders uit ziet. Je kan dit thuis zelf ook doen. Laat je pup over rare oppervlakken wandelen zoals een plastic zak, karton, een opstapje, ... Doe eens een paraplu open en dicht en als de zon schijnt, je parasol! En 'last but not least' verkleed je zelf en haal de acteur in jou naar boven. Pups merken het op als iemand anders stapt of er anders uit ziet dan de meeste mensen en kunnen dit eng vinden. Door jezelf steeds anders te kleden of te gedragen kan hij hier aan wennen. Sleep eens met je voeten, stap eens met een kromme rug, gebruik een stok om te stappen, huppel zotjes rond als een kind, ... Wees creatief en denk na wie je pup op straat normaal zou tegenkomen. Draag een skimuts, een grote hoed, een zonnebril, een masker wikkel je zelf in een sjaal, ... Zo zie je er steeds een beetje uit als iemand anders.
Tot slot
Alles gaat om het juiste evenwicht tussen de overheidsmaatregelen en het bloot stellen van jouw pup aan zo veel mogelijk prikkels. Volg het nieuws op de voet en zorg dat je geïnformeerd bent. Dit artikel is geschreven op 14 maart 2020, regels veranderen, leest u deze info later, dan is dit mogelijks niet meer up-to-date. Laatste update: 21 maart 2020
Volg steeds de meest recente adviezen van de overheid.
Gezien jullie als puppybaasjes tijdens COVID-19 niet beroep kunnen doen op hondenscholen, hondentrainers/gedragsspecialisten aan huis of onze puppylessen heb ik een gratis puppy-hotline opgericht voor baasjes met pups jonger dan 16 weken, want voor hen dringt de tijd.
Meer info op onze homepage.
Vond je dit artikel interessant, volg ons op Facebook voor meer nuttige info.
Meer info/bronnen:
- Huis-tuin-en-keuken middeltjes tegen Corona: wat werkt wat niet
Comentários