Een energieke hond alleen laten is soms niet evident. Ze geraken al snel verveeld en halen dan soms kattenkwaad uit als bezigheidstherapie. Planten opeten, bloempotten omsmijten, het papier en karton bewerken, de vuilbak plunderen, ... zijn slechts enkele voorbeelden.
Dit artikel is niet bedoeld voor honden met verlatingsangst, die vergen een heel andere aanpak. Als onderstaande tips niet helpen en het vernielen gaat gepaard met verwondingen of met andere klachten zoals de behoefte doen in huis, huilen, blaffen, overgeven, ... Dan is er misschien meer aan de hand en kan je best hulp inschakelen.
Tip 1: Houd hem bezig, terwijl je jou klaarmaakt
Je hond kan al bezig zijn met stimulerende activiteiten terwijl je bezig bent met je klaar te maken voor je gaat werken. Omdat je dan nog thuis bent kan je kiezen voor iets delicatere activiteiten zoals puzzels en fleecespeeltjes. Je kan jouw hond ook zoekspelletjes laten doen, zijn maaltijd hoeft niet in de kom, laat hem er voor werken!
Tip 2: een uitgebreide uitputtende activiteit voor je vertrekt
Voor je vertrekt kan je best jouw hond goed moe maken, dat geeft hem een reden om na een volledige nachtrust terug wat te slapen en ook leuk te dromen! Afhankelijk van de leeftijd en het ras van je hond kan dat gaan om een stevige wandeling van een uur, een zwempartijtje in de zee 's zomers of een uitgebreide trainingssessie. Mijn jonge Jack Russel kreeg zelf een wandeling van anderhalf uur voor ik ging werken, sinds ze 7 jaar is, is ze blij met een wandeling van een half uur. Voel zelf aan wat je hond nodig heeft. Als je hond nadien zich neerploft in de mand, dan deed je het goed!
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat wilder niet noodzakelijk beter is. Je hond hoeft zich niet stevig uit te leven en als een halve zot rond te rennen. Wild gedrag is zelf belonend en maakt je hond enkel wilder en wilder. Je kan beter kiezen voor een gecontroleerde activiteit waarbij je hond veel kan snuffelen en denken, dat maakt zeker zo moe en geeft jouw hond goede manieren.
Tip 3: De juiste ruimte om je hond alleen te laten
Voor sommige honden is het positief dat ze door het raam kunnen kijken en naar buiten kunnen, voor andere negatief. Als jouw hond blaft op voorbijgangers kan het beter zijn om het zicht naar buiten te blokkeren en wat achtergrond muziek op te zetten.
Jouw hond een hele dag onbewaakt in de tuin laten kan leiden tot probleemgedrag: Blackie heeft de hele dag de tijd om leuke dingen te verzinnen zoals graven, blaffen, katten/vogels najagen, ... Als je denkt dat jouw hond in deze categorie zou vallen kan je hem beter binnenhouden met de juiste bezigheden en de juiste uitlaatkleppen voordien.
Als je jouw hond binnenshuis alleen laat let er dan op dat de ruimte vertrouwd is voor de hond en geassocieerd met rust en gezelligheid. Zorg ook dat kabels en andere verboden kauwgerei veilig weggeborgen zit. Een puppyren kan soelaas bieden voor wie zijn hond niet vertrouwt alleen thuis, op voorwaarde dat deze groot genoeg is en vertrouwd is voor je hond.
Tip 4: Gezonde bezigheidstherapie terwijl je weg bent
Hieronder vind je een aantal producten die je kunt aanschaffen om jouw hond leuk moe te maken terwijl je weg bent. Klik op de foto's voor meer info over elk product. Eerst schets ik wat algemene regels:
1) Test het product steeds een aantal keer uit als je thuis bent en er naar kunt kijken. Zo kan je nagaan of het product geschikt is voor jouw hond:
Misschien lijkt het toch niet sterk genoeg of gaat jouw hond er op een onveilige manier mee om?
Misschien werkt het frustrerend voor jouw hond omdat het veel te moeilijk is of omdat voedsel ergens onder rolt waar hij niet bij kan? Dit wil je weten voor je jouw hond er een hele dag mee alleen laat!
2) Goedkoop is duurkoop, je kunt best gaan voor kwaliteitsproducten die uitgebreid getest zijn, de veiligheid van jouw hond staat op het spel. Als hij/zij onverteerbare delen plastiek of fleece inslikt ben je snel bij de dierenarts!
3) Wissel veel af, niemand speelt graag elke dag hetzelfde spelletje. Je kunt ook afwisselen welke voertjes je gebruikt.
Een paar producten op een rijtje:
Trekspelletjes alleen spelen
Je kan wel best in het begin er samen mee spelen zodat je hond leert wat de bedoeling is.
Binnenshuis:
Dit trekspeeltje bevestig je aan de vloer of wandtegel met een zuignap.
Buitenshuis:
Kong extreme
Het veiligste kauwplezier, vul de Kong met natvoer en doe hem vervolgens in de vriezer, gegarandeerd uren kauw en smul plezier! De extreme versie is effectief een meerwaarde t.o.v. de gewone rode kong, hij is veel sterker.
Boneguard
De Boneguard en Mysteryball (zie onder) dienen beiden om kauwbeentjes veiliger te maken al je niet thuis bent én ze langer te doen meegaan.
Je kan via het touw de Boneguard ergens aan bevestigen waardoor jouw hond minder grip heeft om te kauwen en meer energie dient te steken in het beentje. Het laatste stuk van het beentje kunnen ze niet snel binnen slikken want dit zit stevig vast in de Boneguard, wat de kans op verstikkingsgevaar verkleint.
Mystery ball
Je stopt het kauwbeentje er makkelijk in, maar door het speciaal ontwerp komt het er maar moeilijk weer uit!
Memory trainer
Deze voerpuzzel biedt een mentale en fysieke uitdaging. De bedoeling is dat je hond op de afstandsbediening duwt, en vervolgens de snoepjes/brokjes uit de machine op eet. Je kunt na wat de training de afstandsbediening verder en verder plaatsen zodat je hond over en weer loopt. Je kunt ook de afstandsbediening verstoppen of bovenaan de trap plaatsen, zo wordt hij extra moe.
Andere voerspeeltjes kunnen ook geschikt zijn op voorwaarde dat jouw hond er niet te wild van wordt en het veilig is.
Tot slot bestaan er voerbakken met timers. Zo kun je er voor zorgen dat jouw hond na een aantal uur nog een nieuw speeltje krijgt. De activiteit wordt zo gespreid doorheen de dag, wat verveling tegengaat. Je geeft bijvoorbeeld de memory trainer om 8u als je vertrekt en stopt een Kong in de voerbak met timer die om 12u word losgelaten en in het andere compartiment een Mystery ball met kauwbeen dat rond 15u beschikbaar wordt.
Tip 5: Pauzes als je lang weg bent
Sommige honden hebben het ondanks alles moeilijk om 8u alleen te blijven. Voor deze honden kan het nodig zijn om over de middag de hond even uit te laten of dit te vragen aan vrienden of familie. Ondertussen zijn er ook veel hondenuitlaters aan de slag waar je op kunt rekenen. Neem wel even de tijd om kennis te maken voor je jouw hond toevertrouwt: Wat is hun visie rond opvoeding/training (wil je bvb geen harde hand die jouw hond bruut corrigeert als hij trekt?), hoe wandelen ze met je hond (los, korte leiband, samen met andere honden), hebben ze referenties, ...
Houd er rekening mee dat de pauze vermoeiend genoeg moet zijn. Een kort uitstapje van 10min kan je hond onmogelijk moe maken, maar wel verkwikken om als je weer weg bent zich uit te leven. Als je over de middag naar huis komt dien je dus een voldoende vermoeiende activiteit te kiezen, of het doet meer kwaad dan goed.
Veel succes!
Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.
Comments