Voor de meeste honden gaat de Corona quarantaine gepaard met grote veranderingen: De baasjes zijn meer thuis, gaan vaker met hen wandelen, genieten van extra lange knuffel sessies, zoeken troost bij hun hond, spelen vaker met hen en bedenken creatieve nieuwe puzzels voor hen, ... Dit is allemaal heel positief zou je zeggen, maar er is een keerzijde aan de medaille...
De nadelen op een rijtje:
Jonge pups leren niet hoe ze alleen moeten zijn en worden plots na de quarantaine voor uren alleen gelaten
Honden die niet graag alleen waren, ontwikkelen na de quarantaine verlatingsangst
Honden met verlatingsangst komen even op adem, maar na de quarantaine is hun pijn eens zo groot
Honden die verlatingsangst overwonnen hadden, hervallen na de quarantaine in oude gewoontes
Energieke honden raken gewend aan een hoger niveau van interactie en mentale of fysieke stimulatie en moeten afkicken na de quarantaine
Honden met verlatingsangst doorstaan dagelijks grote angsten als hun baasje het huis verlaat. Dat gaat gepaard met geblaf, gepiep, gejank, onzindelijkheid, vernieling en zelfverwonding in sommige gevallen (in een poging te ontsnappen).
Ook energieke honden kunnen blaffen of vernielen als ze alleen zijn, omdat hun behoeftes niet zijn vervuld of omdat aan hun verwachtingen niet wordt voldaan. In ons eerder blog artikel voor energieke honden leer je hoe je hen succesvol alleen laat.
Gelukkig kunnen we onmiddellijk aan de slag om deze moeilijkheden na de quarantaine te voorkomen. In dit artikel leer je hoe.
Tip 1: Behoud je routine van voor de quarantaine zo veel mogelijk
Honden houden van structuur en voorspelbaarheid. Ze weten graag waar ze aan toe zijn en dat hun behoeften vervuld zullen worden. Ze kunnen niet vragen naar onze planning, ze kunnen enkel voortgaan op hoe het leven tot nu toe verliep. Om ze niet volledig van hun melk te brengen is het nodig om de routine van voor de quarantaine zo veel mogelijk te evenaren. Zet je wekker op een gelijkaardig uur, doe je normale ochtendroutine en hou de wandelingen en maaltijden van je hond rond het gebruikelijke uur.
Tip 2: Zet een deel nieuwe gewoontes voort na de quarantaine
Als je nu extra activiteiten toevoegt, zal je hond deze na de quarantaine blijven verwachten. Pas dus op dat je niet zo veel samen doet, als je dit niet kan verwezenlijken na de quarantaine. Als je nu bijvoorbeeld 's avonds nog een extra wandelingetje maakt of 's ochtends samen puzzelt, vind dan een manier om dit na de quarantaine te blijven doen.
Tip 3: Bouw activiteiten af naar het einde van de quarantaine toe
Wil je toch nu graag veel meer activiteiten met je hond, bouw deze dan geleidelijk af naar het einde van de quarantaine toe, zodat er geen shock-effect plaatsvindt. Anders kan je al eens thuis komen naar een onaangename verrassing: bewerkt meubilair, gegraven putten, beschadigd behang, ... Je hond wordt na de quarantaine zo gefrustreerd dat hij deze op jouw spullen afreageert. Zorg dus dat je hond de tijd heeft om zijn verwachtingen bij te stellen.
Tip 4: Ga dagelijks alleen op stap
Een grote risicofactor voor verlatingsangst is een periode van intensief samenzijn zonder dat je de hond alleen laat. Als hondengedragstherapeut hoor ik vaak dat baasjes na een lange periode van ziekte hun hond niet langer alleen kunnen laten. Je kan dit voorkomen door nu (ook al is het niet nodig) je hond dagelijks even alleen te laten. Er is niet veel keuze, maar plan toch dagelijks een supermarkt bezoek, wandeling of fietstochtje alleen. Zo onthoudt je hond dat alleen zijn geen ramp is, leert je jonge pup alleen zijn of voorkom je dat je hond met verlatingsangst hervalt.
Voor honden met verlatingsangst is dit nu de geknipte periode om te oefenen op het alleen zijn. Je hebt meer controle over wanneer en hoe lang je hond alleen moet zijn. Je kan dus dagelijks kort oefenen en respecteren wat je hond aan kan. Je hond kan zo leren vertrouwen dat je terug komt en dat alleen zijn niets ergs is. Dit dient stapsgewijs te gebeuren, een stappenplan kan je best uitwerken samen met een hondengedragsspecialist.
Tip 5: Ga niet in op aandachtseisend gedrag
Als je nu meer aandacht geeft dan anders, kan het zijn dat je hond nog een beetje meer zou willen en nog een beetje meer.... Je weet maar nooit, je kan maar proberen. Veel honden zoeken dan ook je aandacht via krabben, porren, blaffen, neus-duwen, ... Als je hier op ingaat dan zal hij dit meer en meer gaan doen en krijg je plots een regelrechte stalker. Je krijgt het op je zenuwen en kan plots je hond niet meer alleen laten want hij kan geen seconde zonder aandacht en bevestiging. Beter dus in de kiem smoren en enkel aandacht geven als je hond kalm, op zichzelf bezig is. Zo blijft knuffelen aangenaam en krijg je later geen problemen. Bovendien is het enorm hardnekkig gedrag om opnieuw af te leren eens je het hebt beloond.
Heb je een pup jonger dan 16 weken en wil je graag meer tips rond hoe je jouw pup leert alleen zijn? Heb je andere opvoedingsvragen? Bel dan naar onze COVID-19 Puppy hotline tussen 17u en 18u voor gratis advies. Meer info op onze homepage.
Heel goed artikel!