Een pup heeft absoluut nood aan kauwen. Dit stilt de pijn en jeuk tijdens de tandenwissel en voorkomt schade aan je meubels, schoenen, gordijnen, ... Want als jij hem niets geeft, dan gaat hij zelf wel op zoek. Kauwen zorgt voor propere tanden en een tevreden pup. Veel puppybaasjes maken zich echter zorgen om de veiligheid van deze kauwbenen:
Kan mijn pup stikken op kauwbeentjes?
Kan hij zijn puppy-tandjes kwetsen?
Zullen de nieuwe tanden niet geschaad worden?
Zijn de kauwbotjes goed voor zijn gezondheid?
Zal mijn pup diarree hebben door kauwbeentjes?
In dit artikel leer je waar je op moet letten bij de aankoop van kauwartikelen voor je pup zodat je hem met een gerust hart kan verwennen.
Na 15 à 20min kauwen komen er endorfines vrij die je pup een gelukkig, ontspannen gevoel geven en slaap bevorderen
Welke kauwbenen zijn gevaarlijk voor pups?
Laten we beginnen met de kauwsnacks met de meeste risico's op te lijsten. Weet dat er veel mensen deze producten geven zonder ernstige gevolgen. Maar om de zo veel keer loopt het fout af.
1. Kauwbotten met echt bot
Bvb.: kippenpoten, schenkels, kippennekken, mergpijp, rauw bot...
Deze kauwsnacks zijn vaak te hard voor de puppytandjes en kunnen schade toebrengen aan het doorkomend gebit.
Daarnaast bevat bot veel calcium. De calcium-fosfor verhouding van de voeding van pups is zeer belangrijk. Als je hond te veel calcium eet, kan dit leiden tot misvormingen in de gewrichten, groeipijn en andere gewrichtsklachten.
Als bot verhit is dan is de kans reëel dat er splinters loskomen tijdens het kauwen. Hier kan je hond zich aan kwetsen of ze inslikken, waardoor de splinters in de maag en darmen terecht komen. Hierbij is er risico op perforatie en een spoed bezoek aan de dierenarts is niet uitgesloten. Rauw bot heeft minder kans op splinteren en is wat zachter dan gedroogd bot, maar het is pas geschikt voor honden vanaf 6 maand die hun volwassen gebit al hebben.
Mergpijp is het meest gevaarlijk, vaak bevatten deze een zeer lekkere vulling die je pup extra gedreven maakt om hard te kauwen. Mergpijpen bevatten een grote opening, het valt soms voor dat deze vast komt te zitten op de onderkaak van je hond. De dierenarts kan deze dan doorzagen om je hond te bevrijden.
2. Rawhide of producten op basis van gedroogde huid
Bvb. Rawhide, runderhuid, skinz, gedroogde huidsnack, gedraaide huid stokjes, schoentjes, huidsnacks in de vorm van een bot, ...
Deze hebben de neiging om 'week' te worden tijdens het kauwen. Hierdoor voelt het zachter aan, maar is de snack nog steeds taai en moeilijk in stukjes te krijgen. Hierdoor krijgt je pup onterecht het idee dat hij het in één stuk kan doorslikken.
Dit kan in het beste geval gewoon passeren, in vele gevallen leidt het tot braken en/of diarree en in het slechtste geval leidt dit tot een darmobstructie waarbij een spoedinterventie noodzakelijk is.
Als je hond heel geduldig is en zijn tijd neemt om kleine stukjes af te bijten hoeft dit niet zo gevaarlijk te zijn, maar als je te maken hebt met een gulzigaard, wees gewaarschuwd!
Vaak zijn deze producten gebleached, deze chemische stoffen komen dan via het kauwbeen in je pup terecht. Op lange termijn heeft dit schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Let er dus op dat je producten kiest die donkerder zijn en oneven van kleur. Dan heb je minder kans dat ze sterk chemisch behandeld zijn. 'Te wit' is een slecht teken. Farmfood is bijvoorbeeld een merk dat aangeeft dat zijn rawhide natuurlijk behandeld werd.
3. Kauwsnacks op basis van darm of slokdarm
Bvb.:gevlochten (slok)darm, gedroogde slokdarm, ...
Net zoals de rawhide kunnen deze week worden en integraal worden ingeslikt met alle gevolgen van dien. Vaak zijn deze snacks langer en smaller dan de rawhides. Ik hoorde reeds meerdere hondenbaasjes vertellen dat ze de lange sliert integraal uit de keel van hun hond moesten trekken. Dit is een uiterst onaangename ervaring voor zowel baas als hond. Panieksituaties zoals deze kunnen ook agressie in de hand werken.
4. Kauwsnacks die te klein zijn
Het formaat moet afgestemd zijn op de grootte van je hond. De kluif moet minstens 5cm breder zijn dan de mond van je hond. Zo help je voorkomen dat de hond het in één keer in slikt of dat het beentje komt vast te zitten in de mond.
Welke kauwbenen zijn veiliger voor pups?
Weet dat geen enkele kauwsnack 100% veilig is voor honden. Op elke verpakking lees je dan ook dat het product enkel mag gegeven worden onder toezicht.
1. De nummer 1 topper: De gevulde Kong
Hoe gebruik je de kong voor optimaal effect? De spuitbus van kong die er bij hoort is ongezond, de koekjes die er bij horen zijn frustrerend, dus dit is niet de optimale vulling. Je kan proberen om er een dun laagje pindakaas in te smeren (lees de ingrediënten na om te controleren of het zuivere pindakaas is, zonder valse suiker en zonder toegevoegde olie, deze vind je in de bio winkel). Weet echter dat net zoals bij mensen het risico bestaat op allergie.
Volgende manier van vullen raad ik aan:
Stap 1: Vul de kong met gezond natvoer
Stap 2: Steek een brochette-stokje volledig doorheen de kong. Begin langs de grote opening en zorg dat het uiteinde langs de kleine opening tevoorschijn komt
Stap 3: Vries in tot het volledig diepgevroren is
Stap 4: Trek de brochettestok er terug uit en geef aan je pup. Het stokje is nodig zodat de opening achteraan vrij blijft, als je deze stap overslaat bestaat er een kleine kans dat de tong blijft kleven aan de kong en dat is geen aangename ervaring voor de pup.
Het feit dat het diepgevroren is, maakt dat het pijnstillend werkt voor de wisselende tandjes. Het zorgt er ook voor dat je pup lang werk heeft: de meeste doen er 30-45min over, hoewel ik ook al veel langere perioden heb gehoord. Heel af en toe hoor ik hondjes die toch last lijken te hebben van de kou, dus probeer het eerst eens uit en zie hoe het voor jouw pup is. Indien diepvries niets voor hem is kan je ook hondenworst (vb.: Ritzenberger, Fleischeslust of meatlove) aanschaffen die steviger is en lijkt op de textuur van paté, deze kan je dan smeren zoals de pindakaas. Vooral tijdens de tandenwissel kan kou deugd doen aan de tandjes. Als je ziet dat je pup specifiek op zoek gaat om aan ijzeren voorwerpen te kauwen die koud aanvoelen, dan kan je best zelf wat koude dingen voorzien die toegestaan zijn. De diepvries-kong is een voorbeeld, maar je kan ook speeltjes in de vriezer steken en eventueel voordien wat vochtig maken.
2. De bullepees
Bvb.: Bullepees, runderstengel, lamspees, ...
Deze staat garant voor lang kauwplezier. De kans om in een keer ingeslikt te worden is kleiner dan bij de rawhide omdat de kern steeds hard blijft. Je hond heeft minder snel het idee dat 'het wel vlot zal naar binnen kan'. Het brokkelt ook makkelijker af dan de rawhide en is niet zo hard als bot. Weet dat zoals bij elk beentje het laatste stukje naar binnen kan geslikt worden. Verder in het artikel gaan we hier dieper op in.
3. Gedroogde oren
Bvb.: Voor de kleinere pups of pups zonder melktandjes: Konijnenoren
Voor grotere honden varkensoren, runderoren of hertenoren
Deze bevatten kraakbeen, wat minder calcium bevat dan gewoon bot en tevens niet zo hard is. Het brokkelt beter af dan rawhide, maar observeer steeds of je hond niet grote stukken wil inslikken.
4. Gedroogd vlees of nekspier
Bvb.: Gedroogde filets, hertennekspier, ...
Nekspier gaat lang mee, gedroogd vlees is meestal snel op. Deze snacks worden niet week en zijn dus veiliger.
5. Gedroogde yak melk
Bvb.: Himalayan Yak chew, yak kaas, himalaya chew, Churpi
Deze melksnack is sterk en gaat lang mee. Inslikken is minder gevaarlijk want het lost op in de maag. Tijdens het kauwen brokkelen kleine stukken af. Gezien melk calcium bevat mag je echter niet overdrijven. Beperk het geven tot eens om de twee weken.
6. Kauwhout
Bvb.: Olijvenhout, koffieboomwortel, ...
Deze soorten hout zijn gekozen om niet te splinteren. Doordat het minder lekker is dan producten op basis van vlees, wordt er niet geschrokt. Het is eerder aan de harde kant maar minder hard dan bot. Voor een sporadische snack is dit ok: een stuk per maand.
7. Hertengewei
Hertengewei is harder dan kauwhout en durft scherpe randen bevatten, vooral bij deze die langs de lengte in twee gezaagd zijn. Doorgezaagd hertengewei zorgen voor meer plezier want ze kunnen beter bij de vulling. Het zal niet snel doorgeslikt worden en is daarom veiliger, maar je moet er op toezien dat je pup niet te hard bijt voor zijn puppy-tandjes.
De beste tips voor veilig kauwplezier bij schrokken
Wat moet je doen als je hond zijn kauwbeentje naar binnen schrokt?
Laat je pup niet onbewaakt kauwen
Wissel af tussen verschillende soorten kauwsnacks: hoe vaker je hond het zelfde eet, hoe sneller hij ze naar binnen speelt
Klem kauwbeentjes in rubberen speelgoed of een sergeant (klem) zodat het laatste stukje niet kan ingeslikt worden
Kies voor yakmelk, kauwhout, hertengewei of een gevulde kong: deze snacks hebben minst risico om ingeslikt te worden
Contacteer uw dierenarts als hij het beentje in een stuk doorslikte en zeker wanneer uw hond in 48u tijd geen stoelgang meer maakte, dit kan wijzen op een darmobstructie (andere tekenen zijn braken, weinig en waterige stoelgang, rusteloos zijn, gebrekkige eetlust, ...).
Ik mag het kauwbeentje niet van mijn puppy afnemen, moet ik me zorgen maken?
Ja en neen, je hoeft niet te vrezen dat je hond heel het gezin zal overnemen. Je hond is waarschijnlijk gewoon verzot op zijn beentje en is bang om het te verliezen. De situatie wordt pas gevaarlijk als we herhaaldelijk het beentje proberen af te nemen. Je pup kan leren dat grommen niet voldoende is en overgaan tot bijten.
Tip: Neem het beentje niet af, maar gooi lekkers naast je hond terwijl hij kauwt, zo leert hij jou in de buurt te laten en dat je het niet slecht bedoelt.
Wat je hond doet is ook heel logisch. Beeld je in dat iemand telkens in je portefeuille duikt om geld te nemen, zou jij op termijn ook niet ingrijpen?
Wat zou je doen moest iemand telkens in je portefeuille zitten om geld bij te steken? Zou je deze persoon niet welkom heten en zelfs een handje helpen?
Zo is het ook met honden, als je het beentje neemt ben je een dief, je had het hem namelijk cadeau gegeven en dan neem je het weer weg! Als je lekkers strooit wanneer hij komt dan ben je precies de kerstman, en wie laat deze nou niet binnen!
Als je hond echter extreem reageert, je problemen hebt met het voorbij wandelen alleen al of je maakt je zorgen, kan je best contact op nemen met een gedragsspecialist om te voorkomen dat het uit de hand loopt, zeker als er kinderen bij betrokken zijn.
Waarom krijgt mijn hond diarree van kauwsnacks?
Je hond kan diarree krijgen van kauwsnacks om volgende redenen:
Je hond slikt te grote stukken in (bekijk de eerdere tips voor schrokken)
De snack is te vettig (bekijk de analyse op de verpakking: de ideale snack bevat minstens dubbel zoveel eiwit dan vet)
Je hond is intolerant voor de eiwitbron van de snack (probeer een snack van een andere diersoort)
De kluif is te chemisch behandeld (vermijd felle kleuren, spierwitte beentjes, rawhide, geurloze beentjes)
Je hond heeft zwakke darmen en kan moeilijk om met taai materiaal (probeer de kong, kauwhout of hertengewei)
Hoe kies ik het gezondste kauwbeen voor mijn hond?
Beoordeel kauwsnacks aan de hand van volgende criteria:
Geur: geurloze beentjes hebben meer kans om chemisch behandeld te zijn
Kleur: vermijd felle kleuren, effen kleuren, spierwitte kleuren
Verpakking: bekijk de analyse op de verpakking, hoe magerder hoe beter, het eiwitgehalte is bij voorkeur minstens het dubbele van het vetgehalte
Categorie: bekijk alles hierboven om het soort kauwbeen te kiezen dat past bij jouw specifieke hond
Heeft jouw hond moeite met eten en wil je graag een oplossing? Ontdek hoe een consult voedingsadvies (online of te Westende) kan helpen.
Conclusie
Pups hebben kauwsnacks nodig om braaf en gelukkig te zijn en het vermindert klachten van de tandenwissel. Geen enkel kauwbeentje is 100% veilig maar het ene brengt meer risico's mee dan het andere. De gevulde kong is de veiligste optie en de mergpijp de gevaarlijkste. Houd je pup steeds in de gaten als hij kauwt. Lees zorgvuldig de verpakkingen en gebruik de tips in dit artikel om je pup het beste te geven. Veel succes!
Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.
Comments