Puppypads worden vaak verkozen voor het gebruiksgemak of omdat de pup het al gewend is bij de kweker. Er is echter een groot nadeel aan verbonden, bij verkeerd gebruik kan het de zindelijkheidstraining ondermijnen. Lees dit artikel als je problemen wil voorkomen.

Bij het gebruik van puppypads kan je hond leren dat het ok is om binnen te plassen op doekjes. Doekjes kunnen veralgemeend worden naar dweilen, matjes, handdoeken. Daarom is het belangrijk om de pads schaars te gebruiken en zo snel mogelijk weer af te bouwen. Je kan er ook voor kiezen om een hondentoilet aan te schaffen met kunstgras in plaats van doekjes. Hierdoor is het risico kleiner de je hond veralgemeend naar doekjes. Hij plast namelijk steeds op gras. Ondergrond is sterk bepalend in het ontwikkelen van een voorkeur van waar hij zijn behoefte zal doen.
Leg om te beginnen zo weinig mogelijk doekjes, elk doekje moet namelijk weer afgebouwd worden. Ook als je later de doekjes weghaalt kan de hond die specifieke plaats als voorkeur ontwikkelen en het daar dus blijven op de grond doen. Kies dus heel goed de plaats waar je doekjes legt. Bij voorkeur ligt de doek op een goed zichtbare plaats, dicht bij een buitendeur. Zo zijn ze makkelijk weer af te bouwen. Als je later de doeken weer wegneemt zal je hond dus naar die deur gaan en weet jij dat het het moment is om hem uit te laten.
Als je nu al verschillende doekjes liggen hebt, bouw ze dan af door ze geleidelijk allemaal richting de buitendeur te schuiven tot ze overlappen, niet meer dan 10cm per dag zodat je hond tijd krijgt om aan te passen.

Puppypads vervangen niet het uitlaten van je pup. De bedoeling is nog steeds dat je preventief je pup zo veel mogelijk uitlaat, bij voorkeur om de twee uur in het begin en op momenten van stress zelfs eerder. De puppypad dient enkel om noodgevalletjes op te vangen waarbij je pup geen tijd heeft gehad om aan te geven dat hij naar buiten moet. Of bijvoorbeeld als je ergen naartoe moet waar je de pup niet zal kunnen uitlaten. Ook nachtelijke plasjes kunnen zo opgevangen worden de eerste weken. Wanneer je pup ouder wordt, zou hij het ‘s nachts volledig moeten kunnen ophouden zonder plaspauze. Sommige kunnen dit onmiddellijk maar dat is de minderheid. De meeste moeten drie of vier maand oud zijn om de nacht door te kunnen. Dat is ook het moment om de nachtelijke pad weg te nemen. Onthou, hoe sneller je er van af bent, hoe beter!
Als je graag je hond op specifieke plaats in de tuin/koer wil leren gaan maar voorlopig wil hij enkel op puppypads gaan, dan kan je volgend trucje eens proberen. Leg de puppypad op de juiste plaats in de tuin. Als het meermaals gelukt is, snij je de puppypad steeds kleiner en kleiner, tot je pup op de gewenste plaats gaat zonder pad.
Nog een gevaar aan puppypad is dat je pup het doekje verscheurt of probeert op te eten. Pups zijn heel nieuwsgierig en speels. Ze verkennen de wereld met hun mond. Als je dit wil voorkomen kan een puppypad-houder soelaas bieden. Ofwel ga je over naar het hondentoilet zoals eerder vernoemd.
TIP: wist je dat er herbruikbare, wasbare puppypads bestaan? Dit is goedkoper, milieuvriendelijker en makkelijk te gebruiken voor andere doeleinden zoals wanneer je hond later incontinent wordt of voor in de auto bij wagenziekte.
Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.
Comentários