top of page
Foto van schrijverHanne Callewaert

Help je angstige hond bij de dierenarts

Bijgewerkt op: 10 jan.

Naar de dierenarts gaan is voor veel honden spannend. We kunnen ze helaas niet vertellen dat de behandelingen dienen om te helpen. Het is het doel van elke hondeneigenaar en dierenarts om de hond de beste medische zorgen te bieden. Helaas kan overmatige angst ervoor zorgen dat we een behandeling onbewust op de lange baan schuiven. We voelen ons schuldig dat onze hond een onaangename ervaring te wachten staat. In dit artikel leer je tips om het bezoek aan de dierenarts aangenamer te maken, zodat je steeds tijdig de juiste zorg aan je dier kan bieden, zonder schuldgevoel.


Hond bij de dierenarts

1. Kies de juiste dierenarts


De juiste dierenarts kiezen kan een wereld van verschil maken voor je hond. Informeer bij kennissen en dierenprofessionals welke dierenartsen geduldig en voorzichtig omgaan met je hond.

Gebruiken ze snoepjes?

Geven ze je hond bewegingsvrijheid en geven ze tijd om op adem te komen tussen behandelingen?

Spreken ze vriendelijk tegen je dier en nemen ze tijd om even kennis te maken voor ze aan 'het werk' beginnen?

Laten ze je toe om te helpen bij het verzorgen van je dier?

Luisteren ze naar je inbreng over wat je hond aangenaam of onaangenaam vindt?

Is de wachtzaal ingericht dat er voldoende afstand is tussen andere wachtende of is het mogelijk om op afspraak te komen?

Luisteren ze naar je wanneer je aangeeft dat een bepaalde behandeling thuis moeilijk lukt en geven ze je hond-vriendelijke tips hoe het vlotter kan of een alternatief (is uiteraard niet altijd mogelijk)?

Is het antwoord op alle (of de meeste) vragen ja, dan ben je aan het juiste adres voor een angstige hond!


Bijkomende tips: Is jouw hond bang voor vreemden, dan kan je best een praktijk kiezen met niet te veel verschillende dierenartsen (of waar je kan kiezen om steeds bij dezelfde te gaan), vertrouwen kan pas opgebouwd worden als je zo veel mogelijk bij dezelfde persoon gaat. Is jouw hond bang van andere honden, katten of vreemden, dan is de ruimte in de wachtzaal en de mogelijkheid om op afspraak te komen extra belangrijk!


2. Bereid je hond voor op verzorgende handelingen



Hoe jonger je hier aan begint, hoe beter, maar het is nooit te laat om er verbetering in te krijgen.


Oefen thuis zelf al op beloningsgerichte wijze de handelingen die de dierenarts zal doen. Zo is het onderzoek al een beetje minder eng. Als het bij jou allemaal vlot lukt, kan je ook de dierenarts helpen om bvb de tanden te tonen, de nagel aan te geven om te knippen, het pilletje toe te dienen, ...

Dingen die je dient te oefenen: Nagels knippen (je hoeft niet per se te knippen maar je kan het schaartje tegen de nagels tikken en oefenen op pootjes vast nemen), tanden tonen, een pil toedienen, aan de buik voelen, in de oren kijken, product in de oren doen, met een doekje in de oren gaan, tanden poetsen, de ogen kuisen met een doekje, een denkbeeldig spuitje geven (namaak spuitje), met een doekje de poep afkuisen, een muilkorfje aan doen, ...


Als je hond al erge angst of agressie vertoont is het aangewezen om een gedragsprofessional te raadplegen, zodat je zeker niet op de verkeerde manier oefent en het erger maakt.


Zo pak je het aan: Je deelt de behandeling op in kleine tussenstapjes. Ga bijvoorbeeld niet ineens met een tube in het oor van je hond, maar begin met tonen, dan geleidelijk dichter brengen richting het oor, dan eens zachtjes tegen het oor tikken, dan de tube wat dieper in het oor inbrengen, ... Elk geslaagd tussenstapje beloon je met iets heel lekkers. Als je hond wegtrekt laat je hem doen en ga je een stapje terug en maak je je tussenstapje kleiner. Let op je timing, doe eerste de handeling en beloon daarna pas met het koekje.


Belangrijk om te onthouden tijdens het oefenen en ook als je de echte behandeling moet doen:

"Foppen, forceren en 'vastpinnen' werken averechts."


3. Bereid je voor op het dierenartsbezoek


lijstje wat je meeneemt naar de dierenarts en wat je moet vragen

Voor je hond echt naar de dierenarts moet:

Vraag je dierenarts of het ok is om op regelmatige basis eens binnen te springen en vraag wanneer dit best past. Gebruik deze gelegenheid om de dierenarts wat snoepjes te laten geven en een kort positief contact te hebben met je hond. Doe iets leuks samen met je hond in de wachtzaal en ga weer naar huis. Zo leert je hond (en jij ook) dat een bezoek niet altijd stresserend hoeft te zijn.


Net voor je afspraak voor een behandeling of controle:

Maak indien mogelijk steeds een afspraak, zo moet je minder lang wachten en zit je hond en jij zelf minder lang te piekeren over wat fout kan gaan. Hoe langer op voorhand je de angst laat opbouwen, hoe groter hij zal zijn. Je kan indien mogelijk kiezen om een afspraak te maken als eerste van de dag, zo is de wachttijd kortst.


Neem mee naar de dierenarts:

- Veel super lekkere kleine beloningen, deze kan je de dierenarts laten geven en zelf ook gebruiken om je hond te belonen na het ondergaan van een handeling.

- Een vertrouwd (anti-slip) matje. Zo voelt je hond zich wat veiliger. Als het anti-slip is kan je het zelfs op de behandel tafel plaatsen. Ik gebruik hiervoor graag een 'vetbed' mat, deze zijn water-afstotend, warmte regulerend en bestaan met anti-slip onderzijde.

- Iets om op te kauwen in de wachtzaal (als je hond hierover niet bezitterig is).

- Een lijstje met al je vragen voor de dierenarts. Je zal tijdens het bezoek vermoedelijk zelf wat zenuwachtig zijn en volledig gefocust zijn op je hond. Hierdoor vergeet je mogelijks belangrijke zaken te vermelden of vragen. Noteer ruim voordien alles, dit zal je geruststellen.


Bij aankomst in de praktijk:

Probeer zelf positieve scenario's voor te stellen en rustig te blijven. Onze eigen angst en nervositeit zijn voor onze hond een voorspeller dat er mogelijks iets ergs gaat gebeuren. Denk dus ook voordien eens wat jou gerust kan stellen, is dat iemand vertrouwd meenemen naar de afspraak, meditatie, rustgevend muziek beluisteren met een hoofdtelefoon, een spelletje spelen op je gsm? Maakt niet uit, kies iets wat bij je past en dat helpt tot rust te komen.


Maak een wandelingetje rond de praktijk en ga pas binnen op het afgesproken tijdstip. Zo zijn de gedachten wat verzet en heeft hij/zij de kans zijn behoefte te doen. Zo linkt hij/zij ook minder snel de auto aan een bezoek bij de dierenarts. Eens je in de wachtzaal bent zorg je best voor wat verstrooiing zoals een kauwbotje (als hij hier niet bezitterig rond is) of snuffelmat.


Tijdens de afspraak:



Spreek eerlijk met je dierenarts over je zorgen en welke behandelingen mogelijks problemen zullen opleveren. Zo weet hij/zij bij welke onderzoeken hij/zij moet oppassen. Met wat je niet weet, kan je geen rekening houden. Vertel de dierenarts ook welke behandelingen je thuis moeilijk zal kunnen uitvoeren. Therapietrouw is enorm belangrijk als een aandoening behandeld moet worden. Als hij/zij weet dat dit problemen vormt kan hij/zij je tips geven of een alternatief indien mogelijk.


Vraag je dierenarts hoe je zelf kunt helpen tijdens het onderzoek, wat mag je eventueel zelf doen, kan je bijvoorbeeld zelf de tanden van je hond tonen of het product in de oren doen? Luister hier naar het advies van je dierenarts want niet alles leent zich hiertoe.


Geef je hond veel van de lekkere snoepjes die je meenam op de behandeltafel. Geef dit bij voorkeur net na elke ingreep.


Hou de tijd op de behandeltafel kort en zet je hond weer op de grond van zodra het kan. Vraag je dierenarts of hij op het einde nog wat snoepjes wil geven, zodat de ervaring positief eindigt.


Tot slot

Met veel geduld en de juiste voorbereiding kan een bezoek aan de dierenarts aangenamer worden gemaakt. Laat de moed niet hangen en zoek hulp wanneer het nodig is.


Vond je deze tips nuttig? Schrijf je dan zeker in op het Hondenmanieren-blog om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.

811 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page