top of page
Foto van schrijverHanne Callewaert

Waarom blaft je hond als je aan het bellen bent?

Bijgewerkt op: 7 jul.


Hond blaft tijdens het bellen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je trouwe viervoeter begint te blaffen zodra je de telefoon oppakt? Het is een veelvoorkomend scenario waar veel hondenbezitters zich aan ergeren. Hoewel het in eerste instantie vreemd kan lijken, zijn er verschillende verklaringen voor dit gedrag. In deze blogpost zullen we de fascinerende wereld van de communicatie van honden verkennen en uitleggen waarom honden blaffen als je aan het telefoneren bent.


1. Aandacht vragen:

Honden zijn sociale dieren en verlangen naar aandacht van hun menselijke metgezellen. Als je aan het telefoneren bent, verschuift je aandacht weg van je harige vriend, waardoor ze zich verwaarloosd kunnen voelen. Blaffen wordt hun manier om aandacht te vragen en je eraan te herinneren dat ze er zijn.


2. Verlatingsangst:

Voor honden met verlatingsangst kan zelfs een korte scheiding van hun baasjes stress en angst veroorzaken. Als je even je afzondert om te bellen kan hun angst verergeren. Blaffen dient als een manier om hun stress te uiten en geruststelling te zoeken. Na een paar herhalingen voorspelt je hond dat je na de beltoon weg zult gaan en anticipeert op zijn aankomende angst door te blaffen.

Hond met verlatingsangst

3. Waargenomen dreiging:

Honden hebben een scherp gehoor en kunnen subtiele veranderingen in je stemgeluid tijdens telefoongesprekken opmerken. Ze kunnen je verheven stem, gelach of zelfs frustratie interpreteren als tekenen van een mogelijke dreiging. Blaffen is hun instinctieve reactie om jou en je huis te beschermen tegen waargenomen gevaren.


4. Het nabootsen van jouw gedrag:

Honden zijn zeer opmerkzame wezens en spiegelen vaak het gedrag van hun baasjes. Als je de neiging hebt om luid of levendig te praten aan de telefoon, kan je hond dit interpreteren als een uitnodiging om deel te nemen aan het gesprek. Blaffen wordt dan hun manier om deel te nemen en jouw vocalisaties na te bootsen.


5. Omgevingsprikkels:

Terwijl jij verdiept bent in je telefoongesprek, kan je hond reageren op externe prikkels waar jij je niet bewust van bent. Het is mogelijks even stiller, want tijdens het bellen zet je mogelijks de muziek af die normaal gezien speelt, of vraag je jouw huisgenoten om even stil te zijn. Het geluid van een deurbel, een passerende auto of zelfs het blaffen van een buurhond kan een vocale reactie bij je hond veroorzaken. Ze reageren simpelweg op de waargenomen dreiging of opwinding in hun omgeving en horen nu alles beter.

Hond hoort geluiden van buiten

Tips om het blaffen tijdens telefoongesprekken te beheersen:


1. Bied voldoende mentale en fysieke stimulatie:

Betrek je hond bij mentaal stimulerende activiteiten, zoals puzzelspeelgoed of gehoorzaamheidstraining, voordat je gaat bellen of gebeld wordt. Een vermoeide en mentaal gestimuleerde hond zal minder snel blaffen uit verveling of frustratie.


2. Creëer een rustige omgeving:

Wijs een rustige en comfortabele ruimte toe aan je hond tijdens telefoongesprekken. Geef ze hun favoriete speeltjes, een gezellige mand of een gevuld puzzelspeeltje om ze bezig en afgeleid te houden. Dit werkt uiteraard niet bij honden met verlatingsangst, zij moeten bij jou blijven het bellen en kunnen best getroost worden.


3. Positieve bekrachtiging:

Leid je hond af tijdens telefoongesprekken. Speel samen met zijn favoriet speeltje en geef hem zo zijn welverdiende aandacht. Deze positieve bekrachtiging helpt hem om telefoongesprekken te associëren met positieve ervaringen en het is lastig blaffen met een speeltje in de mond.

Hond wordt afgeleid met speeltje

4. Zoek professionele hulp:

Als het blaffen van je hond tijdens telefoongesprekken buitensporig of onbeheersbaar wordt, overweeg dan om een professionele hondentrainer of gedragstherapeut te raadplegen. Zij kunnen persoonlijke begeleiding en trainingsmethoden bieden om de onderliggende oorzaken van het gedrag aan te pakken.


Conclusie:

Het begrijpen waarom honden blaffen als je aan het telefoneren bent, kan je helpen om dit gedrag effectief te beheren en aan te pakken. Door aandacht, geruststelling en een rustige omgeving te bieden, kun je je harige vriend zich veilig laten voelen en het blaffen tijdens telefoongesprekken verminderen. Onthoud dat geduld, consistentie en positieve bekrachtiging essentieel zijn voor het bevorderen van een harmonieuze relatie met je viervoetige metgezel.

381 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page