top of page
Foto van schrijverHanne Callewaert

De invloed van de loopsheid op gedrag

Bijgewerkt op: 5 mrt.

De loopsheid kan voor sommige teefjes een turbulente periode zijn. Baasjes herkennen soms hun eigen hond niet meer! Belangrijk is dan om te weten welke plotse veranderingen in gedrag kunnen teweeggebracht zijn door de loopsheid, zodat je niet onmiddellijk hoeft te paniekeren. Lijken de gedragsveranderingen echter lang voorbij de loopsheid aan te houden, dan kan er iets meer aan de hand zijn. Dit artikel geeft de veranderingen op een rijtje.


Loops teefje

De loopsheid vindt meestal 2 keer per jaar plaats, maar bij sommige honden kan het ook drie keer per jaar zijn. Meestal is dit seizoensgebonden rond de lente en het najaar.


Net voor/tijdens de loopsheid

👉Kan je teefje plots vaker urineren in een poging te markeren en om bekend te maken dat de loopsheid op komst is


👉kan je teefje reactiever worden onder invloed van het toenemend oestrogeen, dit kan zich vertalen bijvoorbeeld in uithalen naar voorbijgangers op wandeling.


Tip: Je kan er voor kiezen een loopsheidsbroekje te gebruiken, dit:

  • bemoeilijkt markeren als je ergens op bezoek bent

  • zorgt er voor dat haar aantrekkelijke geur minder verspreid om ongewenste aandacht te voorkomen

  • Zorgt er voor dat je huis proper blijft

  • Zorgt dat het moeilijker is om per ongeluk bevrucht te geraken door ongewenste mannelijke aandacht


Net na de loopsheid

👉kan je teefje angstiger zijn en meer bezitterig zijn onder invloed van het hormoon prolactine. Dit heeft een biologisch voordeel: moesten er pups geboren zijn, hierdoor zal ze de pups beter kunnen beschermen


👉kijk je best uit of er geen schijndracht onstaat. Dit herken je aan lusteloosheid, depressie, minder willen spelen, aanhankelijker zijn dan anders, het verzorgen en verzamelen van speeltjes in haar mand, het bouwen en verbouwen van een nest, het produceren van melk en het opzetten van de tepels. Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.


Tip: neem bij schijndrachten de speeltjes niet weg, dit advies wordt vaak gegeven omdat het soms de melkproductie lijkt af te remmen, maar het wegnemen zorgt voor veel stress en frustratie bij de teef en kan haar lijden vergroten.


Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.

9.802 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page